Hogyan készüljünk a várandósságra?

Aki gyermeket szeretne, annak a magzat és saját egészsége érdekében érdemes kicsit javítania testi-lelki állapotán. Jobb testi-lelki állapotban az anyaság is több örömet fog adni, és könnyebben elviselhetővé válnak a vele járó nehézségek is. Ugyanakkor túlzásba se érdemes esni, a görcsös akarás és az erőlködés könnyen átcsaphat az ellenkezőjébe.

Mindenképpen érdemes a várandósságra való felkészülés részeként figyelmet fordítani a táplálkozásra. Ez alatt nem drasztikus diétát kell érteni, hanem tudatos táplálkozást, a cukor, és a fehér liszt mennyiségének csökkentésével. Érdemes sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, valamint teljes értékű, hántolatlan gabonát.

Ha túlsúllyal küzdünk, érdemes attól megszabadulni. A várandósság idején a testsúly nemritkán 15-20 kilogrammal is megnövekedhet. Ha ez a testtömeg egy alapból is túlsúlyos állapotban rakódik rá a szervezetre, az rendkívül nagy megterhelést jelenthet az anya számára és a magzat egészségét is befolyásolhatja. Viszont drasztikus fogyókúrát sem érdemes folytatni, mert az a tápanyagraktárak kiürülésével járhat.
Alapfeltételnek mondható a dohányzásról történő leszokás. Rendkívül káros a magzat egészségére.

Mindenképpen érdemes beszüntetni, vagy csökkenteni az alkoholfogyasztást. Az utóbbi években több helyen lehet viszont azt hallani, napi fél deciliter vörösbor fogyasztása jó hatással van az anyára és a magzatra is.

Érdemes elkezdeni több folsavat bevinni a szervezetbe, ez a vitamin csökkenti bizonyos fejlődési rendellenességek kockázatát. A hüvelyesekben, és sok zöldségfélében és gyümölcsben is megtalálható, de vitamin formájában külön is szedhetjük.
Érdemes sok figyelmet fordítani a lelki tényezőkre, és a túlzott stressz kiiktatására. Ha tehetjük, sétáljunk sokat a természetben, és sajátítsunk el valamilyen lazító technikát.