A termékenység és az életkor összefüggései

Az életkor előrehaladtával egyre inkább csökken a megtermékenyülés esélye – különösen a nők esetében. A nők 19 és 24 éves koruk között a legtermékenyebbek: ekkor ovulációnként mintegy 30 % esélyük van a megtermékenyülésre. E felett az életkor felett a nők termékenysége fokozatosan alábbhagy, 30 év felett a megtermékenyülés esélye mintegy 15% ovulációnként.

Mindezek ellenére a 30-40 éves nők többsége még fogamzóképes, és szervezetük állapota alkalmassá is teszik őket az anyaságra. Érdekesség, hogy az a nő, aki korábban már szült gyermeket, könnyebben esik teherbe akár 40 éves kora felett is, mint az, aki fiatalabb, ámde sosem szült még.

A férfiak termékenysége is csökken idősebb korban, ám közel sem ekkora mértékben, és a férfiaknál a nemzőképesség idősebb életkorban is fokozatosan hagy alább, nem ér véget hirtelen, mint nőknél a menopauza idején. Időnként előfordul, hogy akár 70, sőt 80 éves férfiaknak is gyermeke születik.

Annak ellenére, hogy a nők 30 éves életkora felett nehezebb a megtermékenyülés, és magasabb bizonyos fejlődési rendellenességek kockázata, mégis számos előnye van a magasabb életkorban történő gyermekvállalásnak. Ekkorra valószínűleg rendezettebbé válik a párok anyagi háttere, és stabil munkahellyel is rendelkezik a nő. 30-40 éves kora között a nőben még sok a lendület és a frissesség, ugyanakkor már sokkal türelmesebbek is, mint fiatalabb korukban.