A meddőség lelki okai

Sok esetben előfordul, hogy sem a nő sem a férfi meddőségi vizsgálata nem mutatja ki semmiféle egészségügyi akadályát a megtermékenyülésnek. Ezen esetek többségében lelki okok állnak.

A Germán Új Medicina nevű rendszer a betegségek és a különböző lelki konfliktusok összefüggéseit vizsgálják. E rendszer szerint a meddőség leggyakoribb lelki oka az a konfliktus, amikor a gyermek után vágyakozó nő attól fél, hogy nem tudja majd táplálni és anyagilag ellátni a gyermekét, családját.

Az utóbbi években elterjedt a fentiekkel rokonságot mutató evolúciós szemléletmód is. Ez arról szól, hogy ha valakinek rosszak a körülményei, feszültségben él, szinte nincs is mit ennie, akkor az utódok világra hozása nem túl szerencsés dolog, mert így az anya és a gyermek életben maradása sem lenne biztos. Ilyen feszült körülmények között a szervezet bölcsen gátolja az utódok világra hozásának képességét (ezt a gondolatmenetet támasztja alá az a tény is, mely szerint a drasztikus fogyókúrát folytatók menstruációja kimarad). Megfigyelték, hogy háborúk és nagy katasztrófák idején is sok nő havi ciklusa kimarad. Az emberi szervezet érzékeli a nagy stresszhelyzetet, és blokkolja a megtermékenyítést. A mindennapjainkat átható nagy stressz, és a túlságosan megerőlteti fizikai mozgás is meddőséghez vezethet.