A meddőség lehetséges okai

Mind férfi, mind a női részről számtalan oka lehet a meddőségnek. Ha egy pár gyermeket szeretne, és fogamzásgátlás nélkül rendszeresen szeretkezik, akkor egy éven belül 90% eséllyel következik be a megtermékenyülés. Ha ez nem sikerül egy éven belül, akkor beszélünk meddőségről.

A nők meddőségének oka lehet például a méh, a petefészek vagy a petevezeték gyulladása, az endometriózis nevű elváltozás, a méh fejlődési rendellenessége, a policisztás ovárum szindróma, a túl előrehajló, vagy a túl hátrahajló méh, különböző enzim vagy hormonzavarok.
A férfi meddőség hátterében állhat például a férfiak herevisszér tágulata, a nem megfelelően kifejlődött here, különböző hormonális eredetű problémák, a nem megfelelő spermiumszám, a spermiumok útjában álló akadályok. Jó tudni, hogy az utóbbi években a férfiak megtermékenyítő képessége az egész világon csökken. A férfiak kivizsgálása jóval egyszerűbb, mint a nőké, ezért érdemesebb először a férfiak kivizsgálásával kezdeni a meddőségi probléma megoldását.